Auguszta
-7 °C
0 °C

Ausztrália fokozta a biztonsági óvintézkedéseket a jakartai merénylet miatt

MTI
2004.09.10. 11:09
Ausztrália fokozott biztonsági intézkedéseket vezetett be belföldön és külképviseletein attól tartva, hogy muzulmán terroristák újabb merényleteket követhetnek el ausztrál érdekeltségek ellen a jövő hónapban esedékes parlamenti választások előtt.

Óvintézkedésként Ausztrália bezárta az indonéziai Bali szigetén működő konzulátusát. Ebben az üdülőparadicsomban 2002 októberében egy - ugyancsak a Dzsemáa Iszlamija terrorszervezet által elkövetett - robbantásban kétszázkét ember veszítette életét - közülük nyolcvannyolc ausztrál állampolgár volt.

Egy nappal a véres jakartai merénylet elkövetése után, amelyben legkevesebb kilencen vesztették életüket, és száznyolcvanketten sebesültek meg, harminckilenc sérültet pedig még mindig kórházban ápolnak. A kilenc halálos áldozat közül eddig hatot sikerült azonosítani.

Az indonéz rendőrség gyanúja szerint a robbantást nem egy, hanem kettő vagy három öngyilkos merénylő követhette el. A szakértők most azt vizsgálják, hogy a még nem azonosított három holttest nem az öngyilkos brigád tagjainak földi maradványaival azonos-e.

John Howard ausztrál miniszterelnök közlése szerint az indonéz rendőrség háromnegyed órával a merénylet előtt figyelmeztetést kapott, amelynek küldője jakartai nyugati követségek elleni támadásokat helyezett kilátásba, ha nem bocsátják szabadon az indonéz börtönben ülő Abu Bakar Basír muzulmán vallási vezetőt. A 65 éves Basírnak több merénylet miatt kell bíróság előtt felelnie; őt tekintik a Dzsemáa Iszlamija szellemi vezérének.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!