Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Észak-Korea folytatja nukleáris programját

MTI
2004.09.11. 11:38
Észak-Korea megerősítette, hogy tovább kívánja folytatni nukleáris programját. A phenjani külügyminisztérium szombaton nyilatkozatban hangsúlyozta: a nukleáris kísérletek folytatásával kapcsolatos dél-koreai beismerés még eltökéltebbé teszi azon szándékában, hogy folytassa saját nukleáris programját.

Dél-Korea a napokban ismerte be, hogy a nyolcvanas évek elején plutóniumalapú nukleáris kísérleteket folytatott. Szöul azt hangoztatta, hogy a kísérletek kizárólag tudományos célokat szolgáltak.

A dél-koreai kormány néhány nappal ezelőtt azt is elismerte, hogy az ország tudósai négy éve egészen kis mennyiségben dúsított uránt állítottak elő kísérleti jelleggel, de hangsúlyozta, hogy a próbálozásnak semmilyen atomfegyver-programhoz nem volt köze.

Az észak-koreai külügyminisztérium szóvivője ezzel szemben élesen elítélte és "tisztán katonai természetűnek" nevezte az 1982-ben és 2000-ben végzett dél-koreai kísérleteket. A KCNA hivatalos hírügynökség által ismertetett közlemény rámutatott: a dél-koreai kísérletek fényében Észak-Korea semmilyen körülmények között, soha nem hajlandó felhagyni saját nukleáris programjával.

A dél-koreai beismerés és az erre történt észak-koreai reagálás megfigyelők szerint jelentős mértékben megnehezíti az Észak-Koreával folytatott tárgyalásokat, amelyek célja, hogy a kommunista ország lemondjon nukleáris programjáról. Erre az észak-koreai közlemény is utalt, hangoztatva, hogy a szöuli beismerés mindenképp hatással lesz a tárgyalások folytatásával kapcsolatos phenjani magatartásra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!