Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-3 °C
6 °C

Vojislav Kostunica tájékoztatta Solanát

MTI
2004.09.12. 00:17
Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök szombaton tájékoztatta Javier Solanát, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét azokról a lépésekről, amelyeket Belgrád tesz a Vajdaságban tapasztalható kisebbségellenes kilengések megfékezése érdekében.

Kostunica egynapos szombati brüsszeli látogatásán tárgyalt Solanával, s ezután belgrádi újságírókat tájékoztatta az eszmecseréről, amelyen Szerbia-Montenegró európai integrációján és koszovói kérdéseken kívül szó volt a vajdasági helyzetről. Mint mondta a kormányfő: tájékoztatta a főképviselőt kisebbségek elleni incidensek "valódi dimenziójáról".

Mint ismeretes, Medgyessy Péter magyar miniszterelnök szerdai brüsszeli látogatásán arra kérte Solanát és Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkárt, hogy figyeljenek oda a magyarellenes kilengésekre, s tegyenek meg minden tőlük telhetőt a helyzet rendezése végett.

A szerb miniszterelnök ismételten leszögezte, hogy ismeretei, illetve a foganatosított intézkedések alapján kijelenthető, hogy a szóban forgó incidensek nem "nyugtalanítóak", noha egyes túlzó megnyilatkozások nyomán akár problémává is válhatnak.

Magyarország a hétfői brüsszeli külügyminiszteri tanácsülés elé kíván terjeszteni egy szövegjavaslatot, amelyben a többi között az a megállapítás is szerepel, hogy a Vajdaságban a nem szerb közösségek elleni támadások veszélyeztetik a demokráciát, a térség stabilitását és biztonságát. Pénteken az újonnan alakult Kárpát-medencei Képviselők Fóruma is olyan nyilatkoztatot fogadott el Budapesten, amelyben szerepel ez a megállapítás.  • Vennék
  • Hírek