Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Amerika népírtással vádolja a szudáni kormányt

MTI
2004.09.12. 19:46
Először fordult elő a népirtás tilalmáról szóló ENSZ-egyezmény 1948-as elfogadása óta, hogy egy hivatalban levő kormány népirtással vádolt egy másikat - írja a The Washington Post napilap vasárnapi szerkesztőségi kommentárjában a Szudánnal kapcsolatos amerikai álláspontról.

A megvádolt kormány azonban a lap szerint minden következmény nélkül megúszhatja az emberiesség ellen elkövethető legszörnyűbb bűntettet, mivel a nagyhatalmak törődésének megvan a maga határa.

A szudáni kormány elleni vádat megfogalmazó Colin Powell amerikai külügyminisztert a kommentár szerint dicséret illeti őszinteségéért. A nyolcszázezer áldozatot követelő 1994-es ruandai népirtás idején Bill Clinton elnök kormánya ódzkodott a kifejezéstől, amely óhatatlanul katonai beavatkozás után kiáltott volna.

Powell az igazság kimondása után nem sok reményt csillantott fel a népirtás befejezésére. "A meghatározás nem parancsol új fellépést" - mondta a külügyminiszter szenátusi meghallgatásán, és jelezte, hogy a washingtoni kormány nyomást gyakorol más országokra, hogy azok gyakoroljanak nyomást az ENSZ-re, hogy az gyakoroljon nyomást a szudáni kormányra. Az ilyen stratégia bizonytalansága rögtön megmutatkozott. A bizonyítékokat félresöpörve Franciaország és Németország nem volt hajlandó népirtásnak nevezni az öldökléseket. Kína, a szudáni olajipar legnagyobb külföldi befektetője felvetette a vétó lehetőségét is arra az esetre, ha túl kemény lesz az amerikai diplomácia által kezdeményezett határozattervezet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!