Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Irán nem tárgyal az atomprogram felfüggesztéséről

MTI
2004.09.14. 10:45
Irán nem hajlandó atomprogramjának korlátlan felfüggesztésére, közölte kedden a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) bécsi ülésén részt vevő teheráni küldöttség szóvivője. "Irán nem bocsátkozik tárgyalásokba urániumdúsítási programjának korlátlan felfüggesztéséről, és nem hajlandó a dúsításhoz használatos centrifugák építésének újabb átmeneti leállítására sem" - idézte az Isna iráni diákhírügynökség Hoszein Muszaviant. "Úgy véljük, Irán sokat tett azért, hogy megteremtse a bizalom légkörét: önként aláírta az atomsorompó-szerződés kiegészítő jegyzőkönyvét" - folytatta az iráni küldöttség szóvivője. Irán 2003 végén írta alá dokumentumot, amely többek között lehetővé teszi a NAÜ ellenőreinek előzetes bejelentés nélküli látogatását.

A NAÜ főigazgatója hétfőn megerősítette, hogy Teherán valóban tiszteletben tartja a jegyzőkönyvben foglaltakat, és nincs tudomása arról, hogy Irán titkos atomipari tevékenységbe kezdett volna a szervezet legutóbbi, júniusi Irán-vitája óta. A NAÜ 2003 februárja óta vizsgálja azt, hogy az iráni atomfejlesztési tevékenység nem irányul-e atombomba előállítására. Teherán állítása szerint a nukleáris fejlesztéssel az ország elektromosáram-termelését szeretnék fokozni. Az izraeli hírszerzés szerint Irán fél éven belül atomhatalommá válhat, ha az eddigi ütemben folytatódik a fejlődés. Izrael máris készen áll az Irán elleni megelőző csapásra, írta a Sunday Times júliusban, névtelen diplomáciai forrásokra hivatkozva.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?