Árpád
-2 °C
3 °C

Napilapok és tulajdonosaik viszálya Romániában

MTI
2004.09.14. 21:31
A román kormány kedden cáfolta, hogy a román lapok külföldi tulajdonosai a romániai politikai hatalom "ötödik hadoszlopa" lennének, utalva arra a konfliktusra, amely a Romania Libera és az Evenimentul Zilei szerkesztőségét érintette az utóbbi napokban. A legnagyobb román ellenzéki napilap, a Romania Libera szerkesztői a többségi tulajdonossal, a német WAZ médiatröszttel, az ugyancsak élesen ellenzéki hangot megütő, nagy példányszámú Evenimentul Zilei újságírói pedig a svájci Ringier médiacég menedzsereivel kerültek összetűzésbe.

Mindkét lapnál az volt a viszály forrása, hogy a tulajdonosok befolyásolni akarták a lap készítőit, kevesebb politizálásra kényszerítve őket, nyomást gyakorolva annak érdekében is, hogy az újságok ne támadják annyira a kormányzó Szociáldemokrata Pártot (PDS).

Mindez élénk visszhangot keltett a közéletben. Az ellenzéki pártok - a liberálisok, a demokraták, a kereszténydemokraták -, valamint a szakszervezetek élesen elítélték a külföldi laptulajdonosok kísérletét, hogy nyomást gyakoroljanak az újságok szerkesztéspolitikájára. Ellenzéki politikusok és hírmagyarázók a sajtószabadság megsértésével vádolják a politikai hatalom gyakorlóit, nevezetesen a kormányon levő Szociáldemokrata Pártot (PSD).

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?