Friderika
12 °C
29 °C

Napilapok és tulajdonosaik viszálya Romániában

MTI
2004.09.14. 21:31
A román kormány kedden cáfolta, hogy a román lapok külföldi tulajdonosai a romániai politikai hatalom "ötödik hadoszlopa" lennének, utalva arra a konfliktusra, amely a Romania Libera és az Evenimentul Zilei szerkesztőségét érintette az utóbbi napokban. A legnagyobb román ellenzéki napilap, a Romania Libera szerkesztői a többségi tulajdonossal, a német WAZ médiatröszttel, az ugyancsak élesen ellenzéki hangot megütő, nagy példányszámú Evenimentul Zilei újságírói pedig a svájci Ringier médiacég menedzsereivel kerültek összetűzésbe.

Mindkét lapnál az volt a viszály forrása, hogy a tulajdonosok befolyásolni akarták a lap készítőit, kevesebb politizálásra kényszerítve őket, nyomást gyakorolva annak érdekében is, hogy az újságok ne támadják annyira a kormányzó Szociáldemokrata Pártot (PDS).

Mindez élénk visszhangot keltett a közéletben. Az ellenzéki pártok - a liberálisok, a demokraták, a kereszténydemokraták -, valamint a szakszervezetek élesen elítélték a külföldi laptulajdonosok kísérletét, hogy nyomást gyakoroljanak az újságok szerkesztéspolitikájára. Ellenzéki politikusok és hírmagyarázók a sajtószabadság megsértésével vádolják a politikai hatalom gyakorlóit, nevezetesen a kormányon levő Szociáldemokrata Pártot (PSD).