Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Powell levetetné Szaúd-Arábiát az amerikaiak feketelistájáról

MTI
2004.09.16. 16:36
Colin Powell amerikai külügyminiszter csütörtökön az al-Arabíja arab hírtelevízióban nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy sikerül levetetni Szaúd-Arábiát az amerikai külügyminisztérium listájáról, melyen a vallási szempontból türelmetlen államok kaptak helyet. A szaúdi tulajdonban lévő televízióban Powell elmondta: az Egyesült Államok elszánta magát a választások megrendezésére Irakban jövő januárban. A külügyminiszter szerint eljött annak is az ideje, hogy Szíria kivonja csapatait Libanonból, s tegye lehetővé az ottani elnökválasztások megtartását.

Powell tisztelettel adózott a szaúdi vezetésnek, az országot az Egyesült Államok nagy barátjának nevezte, és kijelentette, hogy Washington elismeréssel tekint Abdallah trónörökösre és kormányára. Szavai ellentétben álltak az amerikai külügyminisztérium előző napi jelentésével, amely a sivatagi királyságot a vallásszabadság megsértésében marasztalta el.

Powell szerint a jelentést nem úgy kell érteni, hogy Washington meg akarja büntetni az országot; reményének adott hangot, hogy párbeszéd útján sikerül levetetni a királyságot a "különös aggodalomra okot adó" országok listájáról. Ez a megfogalmazás azt jelenti, hogy az adott állammal szemben Washington büntetőintézkedéseket léptethet életbe a vallási türelmetlenség miatt.