Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Powell levetetné Szaúd-Arábiát az amerikaiak feketelistájáról

MTI
2004.09.16. 16:36
Colin Powell amerikai külügyminiszter csütörtökön az al-Arabíja arab hírtelevízióban nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy sikerül levetetni Szaúd-Arábiát az amerikai külügyminisztérium listájáról, melyen a vallási szempontból türelmetlen államok kaptak helyet. A szaúdi tulajdonban lévő televízióban Powell elmondta: az Egyesült Államok elszánta magát a választások megrendezésére Irakban jövő januárban. A külügyminiszter szerint eljött annak is az ideje, hogy Szíria kivonja csapatait Libanonból, s tegye lehetővé az ottani elnökválasztások megtartását.

Powell tisztelettel adózott a szaúdi vezetésnek, az országot az Egyesült Államok nagy barátjának nevezte, és kijelentette, hogy Washington elismeréssel tekint Abdallah trónörökösre és kormányára. Szavai ellentétben álltak az amerikai külügyminisztérium előző napi jelentésével, amely a sivatagi királyságot a vallásszabadság megsértésében marasztalta el.

Powell szerint a jelentést nem úgy kell érteni, hogy Washington meg akarja büntetni az országot; reményének adott hangot, hogy párbeszéd útján sikerül levetetni a királyságot a "különös aggodalomra okot adó" országok listájáról. Ez a megfogalmazás azt jelenti, hogy az adott állammal szemben Washington büntetőintézkedéseket léptethet életbe a vallási türelmetlenség miatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?