Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Lelőttek egy síita politikai vezetőt Irakban

MTI
2004.09.16. 19:22
Lelőtték az iraki síiták legjelentősebb politikai szervezetének egyik illetékesét csütörtökön a Bagdadtól észkara fekvő Baakúbában. Fegyveresek gépkocsiból nyitottak tüzet Abu Ahmed al-Haliszira, az Iszlám Forradalom Legfelső Tanácsa (SCIRI) egyik baakúbai képviselőjére a férfi háza előtt - jelentette be a SCIRI egyik illetékese, aki az egykori iraki rezsim maradványait, külföldi szélsőséges csoportokat vádolt a merénylet elkövetésével.

Baakúbától 50 kilométerre délnyugatra robbanás történt a bagdadi ad-Dúra kőolajfinomítót tápláló kőolajvezetéken csütörtök délután valószínűleg szabotázsakció következtében. A keletkezett tűz miatt leállt az iraki kőolajkivitel a törökországi Ceyhan terminál irányába. A North Oil Company olajtársaság illetékese közölte, hogy legalább három napot vesz igénybe a vezeték helyreállítása.

Lengyel, bolgár és iraki erők nagy mennyiségű fegyverkészletre - gépfegyverekre, gránátvetőkre, rakétákra, aknagránátokra - bukkantak és őrizetbe vettek kilenc személyt csütörtökön az iraki Kerbela közelében. Kettőről azt gyanítják, hogy részt vettek a koalíciós erők elleni támadásokban - közölte Artur Domanski, a lengyel vezetésű többnemzetiségű erők szóvivője.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!