Valér
-1 °C
0 °C

Az orosz parlament vizsgálja majd a túszdrámát

MTI
2004.09.16. 19:29
Az orosz parlament két háza közös vizsgálóbizottság létrehozását tervezi a beszlani tragédia ügyében - jelentette be az alsóház, az állami duma elnöke csütörtökön. Borisz Grizlov előzőleg levezette annak a különleges munkacsoportnak az ülését, amely a terrorellenes reformcsomagot készíti elő jövő szerdára, a nyári szünet utáni első dumaülésre.

Utána jelezte, hogy a duma tanácsa által szeptember 3-án, a beszlani túszválság véres végnapján alakított munkacsoportot a jövő heti plenáris ülésen olyan vizsgálóbizottsággal válthatják fel a képviselők, amelybe célszerű bevonni a szenátorokat (vagyis a felsőház, a szövetségi tanács tagjait) is.

Grizlov kezdeményezése a közös vizsgálóbizottság létrehozására jelentős változást tükröz a Kreml álláspontjában. Vlagyimir Putyin elnök eredetileg csak belső vizsgálatot akart, de aztán (a hazai és külföldi közvélemény nyomására) belement egy felsőházi vizsgálóbizottságba.

A szövetségi tanács az elnök teljes ellenőrzése alatt áll. A duma viszont választott testület, bár a Kreml-hű Egységes Oroszország párt frakciója több mint kétharmados túlsúlyban van benne.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!