Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Washington elitalakulatokat küld Afganisztánba a választásokra

MTI
2004.09.17. 06:20
Az Egyesült Államok 700 fős elitalakulatot küld az október 9-ére kitűzött elnökválasztásra Afganisztánba - közölték védelmi illetékesek helyi idő szerint csütörtökön.

"Ez egy újabb példája az Afganisztánnak nyújtott folyamatos segítségünknek" - jelentette ki Bryan Whitman, a Pentagon szóvivője. Az elitalakulatokkal közel 19 000 emelkedik az Afganisztánban állomásozó amerikai katonák száma. Az egységek a sűrűn lakott területeken járőröznek majd.

Egyelőre nem tudni, a katonák mikor hagyják el az észak-carolinai Fort Bragg-i támaszpontot. A Fox News televízió meg nem nevezett magas rangú védelmi illetékesekre hivatkozó jelentése szerint Donald Rumsfeld védelmi miniszter szerda éjjel írta alá a csapatküldésre vonatkozó parancsot.

Afganisztánban a jelenlegi elnök, Hamid Karzai ellenfelei csütörtökön azt kérték, hogy egy hónappal halasszák el a választásokat, mivel attól tartanak, hogy a jelenlegi biztonsági feltételek között nem tudnak megfelelő választási kampányt folytatni.

A választások közeledtével Afganisztánban egyre sűrűbbé válnak a lázadók által elkövetett támadások. Csütörtökön ismeretlen támadók rakétát lőttek ki a délkelet-afganisztáni Gardéz repülőtere irányába, ahol Hamid Karzai elnök helikoptere éppen leszálláshoz készült. A rakéta becsapódása nem követelt áldozatokat.