Gusztáv
3 °C
6 °C

Washington elitalakulatokat küld Afganisztánba a választásokra

MTI
2004.09.17. 06:20
Az Egyesült Államok 700 fős elitalakulatot küld az október 9-ére kitűzött elnökválasztásra Afganisztánba - közölték védelmi illetékesek helyi idő szerint csütörtökön.

"Ez egy újabb példája az Afganisztánnak nyújtott folyamatos segítségünknek" - jelentette ki Bryan Whitman, a Pentagon szóvivője. Az elitalakulatokkal közel 19 000 emelkedik az Afganisztánban állomásozó amerikai katonák száma. Az egységek a sűrűn lakott területeken járőröznek majd.

Egyelőre nem tudni, a katonák mikor hagyják el az észak-carolinai Fort Bragg-i támaszpontot. A Fox News televízió meg nem nevezett magas rangú védelmi illetékesekre hivatkozó jelentése szerint Donald Rumsfeld védelmi miniszter szerda éjjel írta alá a csapatküldésre vonatkozó parancsot.

Afganisztánban a jelenlegi elnök, Hamid Karzai ellenfelei csütörtökön azt kérték, hogy egy hónappal halasszák el a választásokat, mivel attól tartanak, hogy a jelenlegi biztonsági feltételek között nem tudnak megfelelő választási kampányt folytatni.

A választások közeledtével Afganisztánban egyre sűrűbbé válnak a lázadók által elkövetett támadások. Csütörtökön ismeretlen támadók rakétát lőttek ki a délkelet-afganisztáni Gardéz repülőtere irányába, ahol Hamid Karzai elnök helikoptere éppen leszálláshoz készült. A rakéta becsapódása nem követelt áldozatokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!