Friderika
12 °C
29 °C

Jugoszláv zászlót égettek el Magyarkanizsán

MTI
2004.09.17. 16:15
Ismeretlen tettesek jugoszláv zászlót égettek el péntekre virradóra a magyarok lakta bácskai Magyarkanizsán (Kanjiza), Balla Lajos Laci polgármester azonnal elítélte a tettet. A Beszédes József nevét viselő Mezőgazdasági és Műszaki Szakközépiskola homlokzatán lévő jugoszláv zászlót péntekre virradóra gyújtották fel ismeretlenek, de nem bántották a mellette kitűzött szerb zászlót. "Elítélek mindenféle jelképgyújtogatást, még akkor is, ha már nem létező ország zászlajáról van szó" - közölte az MTI-vel Balla Lajos Laci magyarkanizsai polgármester (Szerbia-Montenegrónak egyelőre nincs zászlaja, ezért jobb híján a másfél éve megszűnt Jugoszlávia trikolorját használják az országban, illetve külföldön is).

Balla tart attól, hogy provokációról van szó, ugyanakkor óv mindenkit attól, hogy szerbek és magyarok közötti incidensként állítsa be az esetet. Talán jellemző a Vajdaságban uralkodó feszült helyzetre, hogy a magyarkanizsái polgármester mihelyt értesült az esetről, azonnal tájékoztatta az MTI-t, tartva attól, hogy a szerbiai sajtó "másként tálalja" a történteket.

Zászlóégetésre nemrégiben már volt példa: Újvidéken egy focimeccsen történt ugyanez, de akkor magyar zászlót égettek szerb szurkolók. Magyarkanizsa lakosságának 86,5 százaléka magyar, a szóban forgó szakközépiskola diákjainak közel nyolcvan százaléka ugyancsak magyar ajkú.