Árpád
-2 °C
3 °C

Szlovéniában csak szlovénul

MTI
2004.09.17. 16:28
Egy friss jogszabály értelmében Szlovéniában minden nyilvános közlés alkalmával kötelező a szlovén nyelv használata. Az augusztus 20-án hatályba lépett jogszabály előírja, hogy nyomtatott reklámanyagok, áruk csomagolása, kezelési útmutatók, valamint internetes honlapok, továbbá sajtóközlemények mondandóját kötelező szlovénul is feltüntetni. A törvény értelmében kötelező feltüntetni a külföldi név alatt működő üzletek szlovén elnevezését is.

Az előírások betartását felügyelők ellenőrzik majd, akik legfeljebb 62 ezer eurónak megfelelő pénzbírságot vethetnek ki a szabályt áthágókra. A törvény 2005. január elsejéig ad időt az átállásra, addig 42 ezer eurónak megfelelő pénzbüntetés szabható ki maximálisan.

A törvényt azzal a céllal alkották meg, hogy a Szlovéniában működő külföldi tulajdonban lévő vállalatok szlovénül lépjenek kapcsolatba vásárlóikkal. Az elmúlt években számtalan szlovén vásárló panaszkodott amiatt, hogy például bevásárláskor a bevásárlóközpont külföldi alkalmazottjai idegen nyelven beszéltek hozzájuk. A törvény természetesen nem vonatkozik azokra az esetekre, amikor a szlovéntól eltérő nyelv használatát nemzetközi egyezmény biztosítja, így nem csorbul a szlovéniai olasz és magyar kisebbség anyanyelvhasználati joga.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?