Tekla
8 °C
20 °C

Szlovéniában csak szlovénul

MTI
2004.09.17. 16:28
Egy friss jogszabály értelmében Szlovéniában minden nyilvános közlés alkalmával kötelező a szlovén nyelv használata. Az augusztus 20-án hatályba lépett jogszabály előírja, hogy nyomtatott reklámanyagok, áruk csomagolása, kezelési útmutatók, valamint internetes honlapok, továbbá sajtóközlemények mondandóját kötelező szlovénul is feltüntetni. A törvény értelmében kötelező feltüntetni a külföldi név alatt működő üzletek szlovén elnevezését is.

Az előírások betartását felügyelők ellenőrzik majd, akik legfeljebb 62 ezer eurónak megfelelő pénzbírságot vethetnek ki a szabályt áthágókra. A törvény 2005. január elsejéig ad időt az átállásra, addig 42 ezer eurónak megfelelő pénzbüntetés szabható ki maximálisan.

A törvényt azzal a céllal alkották meg, hogy a Szlovéniában működő külföldi tulajdonban lévő vállalatok szlovénül lépjenek kapcsolatba vásárlóikkal. Az elmúlt években számtalan szlovén vásárló panaszkodott amiatt, hogy például bevásárláskor a bevásárlóközpont külföldi alkalmazottjai idegen nyelven beszéltek hozzájuk. A törvény természetesen nem vonatkozik azokra az esetekre, amikor a szlovéntól eltérő nyelv használatát nemzetközi egyezmény biztosítja, így nem csorbul a szlovéniai olasz és magyar kisebbség anyanyelvhasználati joga.