Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Több száz boszniai muzulmán holttestét exhumálták

MTI
2004.09.17. 19:49
Több száz boszniai muzulmán földi maradványait emelték ki két tömegsírból - számoltak be róla pénteken a boszniai háború során eltűntek sorsát vizsgáló muzulmán bizottság tagjai. A kelet-boszniai Bljecevo mellett 220, Srebrenica közelében meggyilkolt boszniai muzulmán maradványait tárták fel szakértők kéthetes munkával.

Az északnyugat-boszniai Prijedor körzetében az 1992-95 közötti boszniai háború idején a boszniai szerbek által működtetett Omarska fogolytábor 152 egykori muszlim foglyának maradványait emelték ki egy tömegsír négyhetes feltárási munkálatai során.

A boszniai szerb erők Srebrenica 1995 júliusi elfoglalása után három nap leforgása alatt a település közel 8 ezer muzulmán fiú és férfi lakóját gyilkolták le. A bljecevói sírtól mindössze 20 méterre a múlt hónapban egy másik sírt is feltártak, amelyből 366, szintén Srebrenica környékén meggyilkolt ember maradványai kerültek elő. A háború vége óta 18 ezer holttestet exhumáltak tömegsírokból.

A Nemzetközi Vöröskereszt (ICRC) adatai szerint kilenc évvel a háború után még mindig több mint 16 ezer személyt tartanak nyilván eltűntként Boszniában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!