Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Kerry a magyaroknak is vízummentességet adna

MTI
2004.09.17. 20:46
John Kerry, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje megválasztása esetén azokra a közép- és kelet-európai országokra is kiterjesztené a vízummenteséget, amelyek egyaránt tagjai a NATO-nak és az Európai Uniónak. A massachusettsi szenátor pénteken kiadott közleménye szerint elnökként azon fog munkálkodni az új demokráciákkal, hogy őket is bevonja az Egyesült Államok vízummentességi programjába. (A 27 országra kiterjedő programba a térségből egyedül Szlovéniának sikerült bejutnia.)

Amerikának, amikor új veszélyekkel néz szembe, a legszorosabb szövetségeseit és barátait magához kell ölelnie, nem pedig eltaszítania őket - hangoztatja Kerry.

Lengyelország és más közép- és kelet-európai szövetségesek NATO-csatlakozásuk óta megbízható partnernek bizonyultak mind a szövetség biztonságának a szavatolásában, mind pedig a határőrizet tekintetében. Lengyelország és más országok az idén az Európai Uniónak is a tagjai lettek, és vállalták az EU külső határainak az ellenőrzését - áll a közleményben, amely elavultnak nevezi a mostani amerikai vízummentességi programot, mivel az nem tükrözi sem a jelenlegi stratégiai viszonyt, sem a szoros történelmi kapcsolatokat.

A közlemény egyedül Lengyelországot említi név szerint.  • Vennék
  • Hírek