Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Allávi szerint Szaddám kivégzése elrettentő hatású lenne

MTI
2004.09.21. 14:18
Szaddám Huszein volt iraki diktátor pere és "valószínű kivégzése" elrettentő hatást gyakorolna a terrorizmusra - idézték az iraki átmeneti kormány vezetőjét kedden brit lapok. Ijád Allávi, aki előzőleg két napot töltött Londonban, elutazása előtt háttérbeszélgetést tartott brit lapszerkesztőkkel; a beszélgetésből a keddi újságok közöltek részleteket.

A konzervatív The Daily Telegraph az iraki miniszterelnök azon kijelentését emelte ki, hogy Szaddám Huszein kivégzése elrettentené "a régi Baasz-rezsim még makacskodó maradványelemeit ... és bebizonyítaná Irakban és Irakon kívül is, hogy a zsarnokság nem győzhet".

Allávi azt mondta: amikor a rendszer bukása után hazatért, őt is sokkhatásként érték Szaddám Huszein brutalitásának bizonyítékai. A politikus szerint az eddigi kutatások során 262 tömegsírt tártak fel, "több tízezer" áldozat maradványaival. Több helyütt férfiak, nők és gyerekek holttesteivel megrakott buszokat emeltek ki a föld alól; ezeket az áldozatokat élve, a buszokkal együtt temették el - tette hozzá.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!