Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Szlovén pártelnököt bántalmaztak horvát határőrök

MTI
2004.09.22. 22:20
Horvát határőrök bántalmazták és őrizetbe vették szerdán a Szlovén Néppárt (SLS) elnökét, Janez Podobnikot a két ország közti határ egy vitatott szakaszán. Podobnik és az ellenzéki Szlovén Néppárt több más tagja az október 3-án esedékes parlamenti választás kampányának jegyében látogatást tett egy szlovén állampolgárnál, Josko Jorasnál, akinek háza a Pirani-öbölnek abban a térségében áll, amelyet mind Horvátország, mind Szlovénia magának követel.

Horvát határőrök feltartóztatták a szlovén politikusokat, és személyazonosságukat igazoló okmányok felmutatását követelték tőlük. Az SLS tagjai nem voltak hajlandók okmányokat felmutatni arra hivatkozva, hogy nem léptek horvát területre, és az igazoltatás is szlovén területen történik. Ellenálltak a horvát határőröknek, akik őrizetbe akarták venni őket, s a ljubljanai rádió jelentése szerint néhány SLS-tag megsérült a dulakodásban.

A horvát határőrök végül legyűrték a szlovén politikusokat, és beszállították őket az Isztriai-félsziget Buje városának rendőrőrsére. Az SLS elnöke és kísérői szerda este még a horvát hatóságok őrizetében voltak. A szlovén rendőrség is megerősítette az incidensről szóló rádiójelentést. Szlovénia és Horvátország nem tudta megoldani határvitáit függetlenségének elnyerése (1991) óta. A 680 kilométeres közös határnak mind szárazföldi, mind pedig tengeri részein vannak vitatott szakaszok.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!