Szilárda
-4 °C
3 °C

Amerika vonja vissza a szankcióit, sürget Kína

AFP
2004.09.24. 12:00
Kína sürgette Amerikát, hogy lépjen vissza egy kínai cég szankciókkal sújtásától - a céget Amerika azzal vádolja, hogy hozzájárult a tömegpusztító fegyverek elterjedéséhez. A kínai külügyminisztérium szerint viszont, Amerika fenyegető fellépése nem viszi előre a két állam együttműködését az atomsorompó-egyezmény terén.

Amerika még a hét elején jelentette be, hogy szankcionálni fogja a Xinshidai céget, amit azzal vádol, hogy tömegpusztító-fegyverek előállításához szükséges alapanyagokat árusít, főleg állami cégek részére. Az Egyesült Államok tiltani fogja a Xinshidai importjait, a céggel kötött szerződéseket és a vele való bármilyen együttműködést.

Peking igyekszik a felelősségteljes nukleáris hatalom látszatát kelteni, egy olyan képet terjeszt magáról, miszerint távol tartja a tömegpusztító-fegyvereket a terroristáktól és lázadó országoktól - ennek ellenére tavaly Amerika azért vetett ki szankciókat a távol-keleti államra, mert egy állami cég, a Norinco fejlett rakéta-technológiát adott el egy meg nem nevezett országnak; a Norincot korábban azért büntették, mert Iránnal kereskedett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!