Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Őrizetbe vett a brit rendőrség négy terroristagyanús személyt

MTI
2004.09.26. 02:12
Őrizetbe vett a brit rendőrség négy terroristagyanús személyt, miután a biztonsági szervek egy újság szerkesztőségétől arról értesültek, hogy az érintettek radioaktív anyagot próbáltak beszerezni úgynevezett piszkos bomba előállításához.

A brit rendőrség szombati bejelentése szerint a négy személyt pénteken fogták el: hármukat a Londontól északra fekvő Brent Cross szállodájában végrehajtott rajtaütés során, a negyediket pedig szintén Londontól északra fekvő otthonában fülelték le. Valamennyiüket a terrorizmusellenes brit törvénynek a terrorcselekményre való szövetkezést, bujtogatást tiltó cikkelyének megsértése miatt állították elő.

A közlemény megemlítette, hogy a rend őrei a News of the World című brit bulvárlaptól kapott értesülés alapján léptek akciókat. A lap azt állította, hogy egyik újságírója beépült egy csoportba, amely radioaktív anyagot próbált beszerezni egy - a lap szerint feltehetően az al-Kaida terrorhálózattal kapcsolatban álló - szaúdi illetőségű személy számára. A radioaktív anyagra úgynevezett piszkos bomba - hagyományos robbanónyag felrobbantásával a sugárzó anyagot nagy körzetben szétszóró szerkezet - előállítása végett lett volna szükség a lap szerint.

A 2000-ben elfogadott terrorizmusellenes törvény alapján már több száz gyanúsítottat vettek őrizetbe Nagy-Britanniában, ám csak kis részüket ítélte el a bíróság.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!