Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

A Benes-dekrétumokat tisztázná az osztrák házelnök

MTI
2004.09.26. 18:31
A Benes-dekrétumok kérdésének mielőbbi tisztázása mellett foglalt állást vasárnap az osztrák parlament elnöke. Andreas Khol az egykoron Csehszlovákiából Ausztriába kitelepített német ajkúak megemlékezésén, a Szülőföld napján mondott beszédében úgy fogalmazott, hogy a Csehország és Ausztria közötti "mostani jó együttműködés légkörében minél előbb, annál jobb a Benes-dekrétumok kérdésének a tisztázása".

A néppárti házelnök emlékeztetett arra, hogy Ausztria Csehország EU-felvétele mellett lépett fel, jóllehet a Benes-dekrétumok kérdését még nem tisztázták. Bécs most jó szándékú gesztusokat vár a Cseh Köztársaságtól, mindenekelőtt a területén élő német ajkú kisebbség, valamint a kitelepítettek megbékítését célzó anyagi jellegű gesztusokat, ezen kívül az 1946-os amnesztiatörvénynek az érvénytelenítését. (E törvény mentesíti a felelősségre vonás alól azokat a cseheket, akik a kitelepítések idején túlkapásokat követtek el.)

Az osztrák parlament elnöke szerint egy ország csak akkor felvértezett a jövő alakításához, ha a múltjával tisztességesen szembe tud nézni. Khol köszönetet mondott a "szudétaosztrákoknak" az Ausztria újjáépítéséhez és kulturális gazdagságához való hozzájárulásukért.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?