Vilhelmina
11 °C
28 °C

A Benes-dekrétumokat tisztázná az osztrák házelnök

MTI
2004.09.26. 18:31
A Benes-dekrétumok kérdésének mielőbbi tisztázása mellett foglalt állást vasárnap az osztrák parlament elnöke. Andreas Khol az egykoron Csehszlovákiából Ausztriába kitelepített német ajkúak megemlékezésén, a Szülőföld napján mondott beszédében úgy fogalmazott, hogy a Csehország és Ausztria közötti "mostani jó együttműködés légkörében minél előbb, annál jobb a Benes-dekrétumok kérdésének a tisztázása".

A néppárti házelnök emlékeztetett arra, hogy Ausztria Csehország EU-felvétele mellett lépett fel, jóllehet a Benes-dekrétumok kérdését még nem tisztázták. Bécs most jó szándékú gesztusokat vár a Cseh Köztársaságtól, mindenekelőtt a területén élő német ajkú kisebbség, valamint a kitelepítettek megbékítését célzó anyagi jellegű gesztusokat, ezen kívül az 1946-os amnesztiatörvénynek az érvénytelenítését. (E törvény mentesíti a felelősségre vonás alól azokat a cseheket, akik a kitelepítések idején túlkapásokat követtek el.)

Az osztrák parlament elnöke szerint egy ország csak akkor felvértezett a jövő alakításához, ha a múltjával tisztességesen szembe tud nézni. Khol köszönetet mondott a "szudétaosztrákoknak" az Ausztria újjáépítéséhez és kulturális gazdagságához való hozzájárulásukért.