Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

A japán kormányfő átalakítja kormányát

MTI
2004.09.27. 06:23
Lecserélte pártja első számú vezetőit Koidzmi Dzsunicsiro japán miniszterelnök, aki hétfőn jelentős mértékben átalakítja kormányát is. A miniszterelnök döntése alapján a kormánykoalíció fő erejét jelentő Liberális Demokrata Pártban (LDP) a főtitkári posztot Takebe Cutomu volt mezőgazdasági miniszter veszi át Abe Sindzo helyett, aki már korábban értésre adta, hogy kész vállalni a felelősséget a párt júliusi rossz választási szereplése miatt.

A júliusban tartott szenátusi választáson, amikor a felsőház tagjainak felét választották újjá, az LDP minden várakozásnál gyengébben szerepelt. A szavazás az ellenzéki Japán Demokrata Párt sikerét hozta, de a kormánykoalíció nem veszítette el többségét. Az LDP vezérkarában végrehajtott változtatások a kormány jelentős átalakítását vezetik be. A kormány tagjai már benyújtották lemondásukat, a miniszterek új névsorát a nap folyamán jelenti be a miniszterelnök.

Koidzmi Dzsunicsiro 2001 áprilisában lett miniszterelnök, népszerűségi mutatója akkor 80 százalékon állt. Mára ez a felére csökkent, miközben a miniszterelnök már kétszer átalakította kormányát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!