Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A japán kormányfő átalakítja kormányát

MTI
2004.09.27. 06:23
Lecserélte pártja első számú vezetőit Koidzmi Dzsunicsiro japán miniszterelnök, aki hétfőn jelentős mértékben átalakítja kormányát is. A miniszterelnök döntése alapján a kormánykoalíció fő erejét jelentő Liberális Demokrata Pártban (LDP) a főtitkári posztot Takebe Cutomu volt mezőgazdasági miniszter veszi át Abe Sindzo helyett, aki már korábban értésre adta, hogy kész vállalni a felelősséget a párt júliusi rossz választási szereplése miatt.

A júliusban tartott szenátusi választáson, amikor a felsőház tagjainak felét választották újjá, az LDP minden várakozásnál gyengébben szerepelt. A szavazás az ellenzéki Japán Demokrata Párt sikerét hozta, de a kormánykoalíció nem veszítette el többségét. Az LDP vezérkarában végrehajtott változtatások a kormány jelentős átalakítását vezetik be. A kormány tagjai már benyújtották lemondásukat, a miniszterek új névsorát a nap folyamán jelenti be a miniszterelnök.

Koidzmi Dzsunicsiro 2001 áprilisában lett miniszterelnök, népszerűségi mutatója akkor 80 százalékon állt. Mára ez a felére csökkent, miközben a miniszterelnök már kétszer átalakította kormányát.