Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Ujjlenyomatot vesznek a vízummentességgel rendelkezőktől is

MTI
2004.09.28. 06:07
Az amerikai hatóságok a csütörtöki naptól fogva azoktól a külföldi beutazóktól is digitális ujjlenyomatot vesznek, valamint fényképet készítenek róluk, akik egyébként vízum nélkül léphetnek be az országba.

Az Egyesült Államok vízummentességi programja (Visa Waiver Program) jelenleg 27 országra terjed ki. Ezeknek az országoknak az állampolgárai vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba, ha tartózkodásuk ideje nem haladja meg a 90 napot. Az amerikai belbiztonsági tárca becslése szerint az elektronikus ellenőrzés követelménye naponta 33 ezer embert érint majd.

A vízumköteles országokból érkező beutazók szigorított ellenőrzését már január elsején megkezdték: az úgynevezett US-VISIT program keretében érkezéskor, majd az elutazáskor digitális ujjlenyomatot vesznek két mutatóujjukról, illetve digitális fotót készítenek róluk az Egyesült Államok 115 nemzetközi repülőterén és 14 kikötőjében. A biometriai adatokat egybevetik az illetékes hatóságok különféle számítógépes adatbázisával. Január óta már 8,5 millió személy esett át az elektronikus ellenőrzésen. 280 személyt szűrtek ki, akit bűncselekmény miatt köröztek vagy túllépte tartózkodási engedélyét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!