Viola
-5 °C
-2 °C

November végén tartják meg az iraki konferenciát

MTI
2004.09.29. 01:18
Az iraki konferenciát november végén tartják meg külügyminiszteri szinten Kairóban. Hosjar Zebari iraki külügyminiszter kedden az ENSZ székhelyén közölte újságírókkal, hogy a kairói konferenciát november 22-24. között rendezik meg.

A tanácskozáson az Irakkal szomszédos országok, a világ nyolc legerősebb ipari államát tömörítő G-8 csoport és Kína, valamint az ENSZ, az Arab Liga, az Iszlám Konferencia Szervezete és az Európai Unió képviselői vesznek részt. A konferencia pontosan meghatározott célja az, hogy a részvevők támogassák Irak politikai stabilizálását, az iraki választások megrendezését, mondta a külügyminiszter.

Hosjar Zebari azt követően nyilatkozott újságíróknak, hogy arab ENSZ-képviselőkkel találkozott és tárgyalt Kofi Annan ENSZ-főtitkárral. Szavai szerint a konferencia megrendezése a világszervezet és az iraki ideiglenes kormány közös elképzelése volt. Külön hangsúlyozta: Kairóban nem nemzetközi, hanem "kibővített regionális" konferenciát rendeznek Irakról.

A konferencia tervét elsőként a múlt hét végén Colin Powell amerikai külügyminiszter jelentette be, miután Ijád Allávi iraki kormányfő az amerikai vezetőkkel tárgyalt az Egyesült Államokban. Powell akkor azt közölte, hogy a konferencia időpontja október vége, november eleje, színhelye Ammán, vagy Kairó lehet. Ezt követően Egyiptomból jelezték, hogy Kairó ad majd otthont a konferenciának.

Kamal Harazi iráni külügyminiszter kedden a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva támogatta az iraki konferencia tervét. Hangsúlyozta: Irán nem avatkozik be a tervezett iraki választásokba. "Reméljük, hogy a választásokat január végéig megrendezik, s azok eredményeként olyan reprezentatív kormánya lesz Iraknak, mely képes lesz biztosítani az ország biztonságát" - fogalmazott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!