Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A G7 Irak adósságának elengedéséről tárgyal

MTI/Reuters
2004.09.30. 23:45
A világ hét legfejlettebb ipari országa (G7) még az év vége előtt döntést kíván hozni arról, hogy mennyivel csökkentsék Irak adósságát. a mértékről egyelőre eltérnek a nézetek.

A G7-ek pénzügyminiszterei pénteken tárgyalnak Washingtonban és megbeszélésük egyik fontos témája lesz Irak 120 milliárd dollárra becsült küladóssága. A hétvégén a G7-ek illetékesei tárgyalnak majd kollégáikkal is, akik a Nemzetközi Valutaalap (IMF) éves közgyűlésén vesznek részt.

A G7-ek csoportjában egyelőre eltérőek a nézetek arról, hogy mennyivel kellene csökkenteni Irak adósságát. Az Egyesült Államok a teljes összeg 95 százalékának, Franciaország és Németország 50-60 százalékának az elengedésére lát lehetőséget - mondta egy név nélkül nyilatkozó forrás, aki részt vesz majd a miniszterek tárgyalásán. A G7-eknek tagja még Kanada, Olaszország, Japán és Nagy-Britannia. Az idézett forrás azt mondta, hogy Olaszország az amerikai elképzelést támogatja.

A belpolitikai feszültség ellenére az iraki átmeneti kormány 2005 januárjában választásokat kíván tartani.

Az IMF szerdán 436 millió dollár rendkívüli hitelt hagyott jóvá az iraki gazdaság talpra állítására. Az IMF-fel történ megállapodásra azután kerülhetett sor, hogy a 19 kormányhitelezőt tömörítő Párizsi Klub bejelentette: tagjai nem számítanak arra, hogy 2005 vége előtt Irak visszafizet adósságot. Az IMF számításai szerint Irak küladóssága 120 milliárd dollár, ami hatszorosa az ország gazdasági teljesítményének. A 120 milliárd dollárból a Párizsi Klubra eső rész mintegy 40 milliárd dollár.

Az IMF hitelnyújtása lehetőséget teremtett arra, hogy Iraknak a Világbank is folyósíthasson kölcsönt.