Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Kivonták a miliciákat Darfúrból

Guardian
2004.10.01. 11:20
A szudáni kormány a dzsandzsavíd milíciákat a krízis helyzetben lévő Darfúr régiójából az ország távoli részébe szállítja, kivonva azokat a nemzetközi megfigyelők látóköréből, állítja egy lázadó csoport vezetője.

Darfúron kívül több másik régióban vannak jelenleg a kormánypárti fegyveresek: például az etióp határ mellett és Szudán déli, olajkitermelésre specializálódott területein, mondta csütörtökön John Garang, a lázadó Szudán Embereinek Felszabadító Seregének vezetője.

A szudáni kormányt csütörtökön nem lehetett elérni, így még nem kommentálta a lázadók állításait - ha egyébként a lázadók állítása igaz, úgy az a krízishelyzet továbbgyűrűzését jelzi. Egy egyiptomi lap interjút közölt Szudán elnökével, Omar el-Basírral, aki a darfúri helyzet kialakulásáért Amerikát tette felelőssé. El-Basír szerint az Államok fegyverezték, szerelték fel és támogatták az arab milíciákat.

Mint ismeretes az amerikai külügyminiszter, Colin Powell azzal vádolta meg négy ENSZ BT-beli társát (Kínát, Oroszországot, Algériát és Pakisztánt), hogy azok üzleti érdekeiket helyezték előtérbe, és nem a darfúriak szenvedését, amikor szavaztak arról, hogy népirtásnak minősítse-e az ENSZ a krízishelyzetet, vagy sem.