Gusztáv
-4 °C
1 °C

Kétszáz magyar katona mehet az EU-hadseregbe

MTI
2004.10.06. 11:11
Magyarország a tervek szerint mintegy 150-200 főt ajánl fel az EU gyorsreagálású erőinek részeként megalakuló, 1500 fős olasz-magyar-szlovén multinacionális harccsoportba.

Ezt Cserjés János ezredes mondta egy szerdai budapesti háttértájékoztatón, az MTI kérdésére. "Egyelőre nincs készen a koncepció, a magyar részvétel részletei a novemberi felajánlási konferencián lesznek véglegesek" - közölte a honvédelmi tárca főosztályvezető-helyettese.

A várhatóan megalakuló hét-kilenc uniós gyorsreagálású harccsoport 2007. január 1-jétől kezdhetné meg tevékenységét a világ válság sújtotta területein, illetve két-három csoport már a jövő év elejétől készen állna.

Mintegy 110 magyar katona marad Bosznia-Hercegovinában azután, hogy december 1-től az SFOR-erőktől - brit irányítással - az EUFOR Althea uniós katonai misszió veszi át a feladatokat, derült ki a tájékoztatón.

A hétezer fős misszió elsősorban civil, adminisztratív, rendőri erőkből áll majd. Az eddig az SFOR-misszióban részt vevő magyar katonák belügyi rendőri erőkkel és civil szakértőkkel egészülnek ki.