Donát
-4 °C
2 °C

Zendülés a bissau-guineai békefenntartók között

MTI
2004.10.07. 00:03
Állítólag békefenntartásért járó zsoldjuk elmaradása miatt elégedetlen bissau-guineai katonák szerdán zendülést robbantottak ki, s megölték a hadsereg vezérkari főnökét - jelentette be az afrikai ország korábbi gyarmattartója, Portugália külügyminisztériumának szóvivője.

Antonio Carneiro Jacinto, aki korábban a gyarmat kormányzója volt, további részletekkel nem tudott szolgálni, s minisztériumának közleménye szerint sem világos, mi ellen lázadnak a katonák, akiknek a létszáma sem ismeretes.

Carlos Gomes Junior bissau-guineai miniszterelnök ugyanakkor azt közölte újságírókkal, hogy a zendülők nemrég tértek haza Libériából, ahol az ENSZ égisze alatt békefenntartó feladatokat láttak el, és zsoldjuk kifizetésének késése bőszítette fel őket. Bissau-Guineából összesen ötszáz katona szolgált Libériában havi mintegy 1000 dollárért, ám kilenchavi szolgálatuknak csak az első három hónapját fizették ki nekik.

Az egyelőre hiányos hírek szerint a főváros Bissauban, amelynek külső részén az automata fegyverekkel és gránátvetőkkel rendelkező zendülők állomásoznak, összességében nyugodt a helyzet. Az ország vezetéséhez hű katonák megerősítették Henrique Pereira Rosa elnök rezidenciájának védelmét.

A nap folyamán a bissau-guineai haditengerészet főparancsnokságán a zendülők tárgyalást folytattak a Soares Sambu külügyminiszter vezette kormánydelegációval, amelyben Joao Bernardo Honwana, az ENSZ bissau-guineai megbízottja is helyet kapott, ám hogy a megbeszélés milyen eredményt hozott, arról egyelőre nincs hír.