Emőke
-4 °C
9 °C

Lemondott a kambodzsai király

BBC
2004.10.07. 10:49
Lemondott a kambodzsai király, Norodom Sihanouk, jelentette be a fia a Nemzeti Gyűlésnek. A herceg ideiglenes kormányfőként a szenátus elnökét, Chea Simet jelölte meg, de abbéli reményének adott hangot, hogy apja meggondolja magát.

A király lemondása alkotmányos problémákat vet fel az országban, hiszen az öröklődés pontos szabályait sosem foglalták írásba, sőt még az sem világos, hogy lemondhat-e egyáltalán az uralkodó, hiszen élete végéig szól a kinevezése. A kambodzsai monarchia nem egy egyértelmű öröklődési rendszeren alapszik, a következő uralkodó kilétéről egy kilenc fős tanács fog dönteni, nekik kell megtalálniuk a legkékvérűbb és legmegfelelőbb embert az örökösi posztra.

A nyolcvanegy éves király lemondását valószínűleg betegségei és a politikai ellentétek váltották ki. Az idős Norodom pár hónapja hagyta el az országot, hogy külföldön (Kínában és Észak-Koreában) kezeltesse magát, akkor azzal fenyegetőzött, hogy amennyiben folytatódnak a civódások, vissza sem tér hazájába.

A király élete épp olyan zűrzavaros volt, mint hazája huszadik századi története; átélt egy polgárháborút, majd a Vörös Khmerek vérengzéseit - az éhínségeknek és a mészárlásoknak akkor több mint egymillión estek áldozatul.