Valér
2 °C
8 °C

Újabb foglyokat engedtek szabadon az abu-grébi börtönből

MTI
2004.10.07. 12:01
Hetvennégy iraki foglyot engedett szabadon csütörtökön az amerikai hadsereg a Bagdad melletti abu-grébi börtönből - jelentette be egy iraki törzsi vezető, a bebörtönzöttek védelmére alakult szövetség elnöke. Hisám Dlimi sejk szerint a foglyok, akik másfél évet töltöttek a börtönben, valamennyien Bagdadból és környékéről valók.

Szeptember 30-án az amerikai hadsereg bejelentette: összesen 180 foglyot engednek szabadon abu-grébiből az amerikai-iraki közös bizottság döntése alapján. Szeptember 16-án már kiszabadult az első, 108 fős csoport. Az augusztusban létrehozott bizottság, amelyben hat iraki és a multinacionális erők három képviselője vesz részt, 1800 fogva tartott dossziéját vizsgálta meg, és a foglyok egyharmadát szabadon bocsátották.

Jelenleg még 1700 embert tartanak fogva "biztonsági okokból" abu-grébiben és 3500-at a dél-iraki Umm-Kaszr melletti Bucca tábor börtönében. Az amerikai hadsereg "biztonsági foglyoknak" nevezi azokat, akiket a felkelőkkel való feltételezett vagy bizonyított kapcsolataik miatt vettek őrizetbe.