Klaudia
-4 °C
2 °C

Megfigyelnek 13 embert a sinai merényletekkel kapcsolatban

MTI
2004.10.09. 12:32
Szoros ellenőrzés" alá vont az egyiptomi rendőrség 13 személyt, akit azzal gyanúsítanak, hogy köze volt a Sinai-félszigeten csütörtök este véghez vitt robbantásos merényletekhez.

Az intézkedésről szombaton tájékoztatást adó rendőri forrás nem tette világossá, mit jelent adott esetben az ellenőrzés, történtek-e letartóztatások.

Hírek szerint sinai lakosokról, jobbára beduinokról van szó, mindenesetre olyan személyekről, akik otthonosan mozognak a turistaparadicsom különféle intézményeiben. Az a hatóságok feltevése, hogy a robbanóanyagot szolgáltatták a legalább 33 ember életét kioltó merényletekhez.

A tábai Hilton szálló romjai között zajlik a nyomok gyűjtése, hogy megállapítsák a tettesek kilétét. Egyelőre azt sem tudni, vajon öngyilkos merénylet történt-e. Rekonstruálni próbálják egyebek közt a robbantáshoz használt Ford terepjáró rendszámtábláját.

A Nuveibához közeli szállóban végrehajtott robbantásokkal együtt három akciót a nyomozó hatóság szerint az al-Kaida hálózat követte el, bár kézzelfogható bizonyítékok eddig nem állnak rendelkezésre. A tettesek nevében eddig jelentkezett három szervezet közül az egyik Abdallah Azzám mártír nevét viseli, akit az al-Kaida első embere, Oszama bin Laden ihletőjeként tartanak számon. Az Iszlám Világcsoport és az Iszlám Egyistenhit Brigádjai néven jelentkező csoportosulás ezidáig sose hallatott magáról.