Ágnes
-1 °C
2 °C

Elterjedt Tárik Azíz halálhíre

MTI
2004.10.09. 15:38
Cáfolta szombaton Tárik Azíz volt iraki miniszterelnök-helyettes aznap elterjedt halálhírét az amerikai hadsereg.

Előzőleg az al-Arabíja arab nyelvű hírtelevízió arról adott hírt, hogy Azíz életét vesztette a börtönben. A televízió információjának forrásául a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságát (ICRC) nevezte meg.

A katari al-Dzsazíra hírtelevízió szintén Azíz haláláról számolt be vatikáni forrásokra hivatkozva.

"Teljes mértékben megerősíthetem, hogy Azíz életben van" - közölte Barry Johnson alezredes, az iraki fogvatartási műveletek amerikai szóvivője. Mint mondta, a híreszteléseknek nincs alapja, a fogoly jó állapotban van.

Hasonlóképpen cáfolta a fogoly halálhírét Azíz egyik fia, Zijád. Az iraki férfi egyik közeli ismerőse, Jean-Marie Benjamin francia szerzetes révén erősítette meg, hogy apja életben van. Benjamin elmondta: Zijád a jordániai Ammánból telefonált Bagdadba, ahol az illetékes hatóságok közölték vele, hogy a híresztelés nem igaz.

Azíz egyike a megbuktatott Szaddám Huszein-rezsim 12 magas rangú vezetőjének, akik ellen július elsején hivatalosan vádat emelt az iraki törvényszék. A keresztény vallású 68 éves iraki politikus, aki Szaddám kormányában külügyminiszteri tisztséget is betöltött, 2003 áprilisában adta fel magát - az amerikai hadseregnek a legfontosabb 55 körözött iraki vezetőről készített listáján Azíz a 25. számú volt.

Tárik Azízt többi társával együtt a nyilvánosság elől eltitkolt, de feltételezhetően a bagdadi repülőtér közelében fekvő, szigorúan felügyelt táborban őrzik. Az utóbbi hónapokban felröppent hírek szerint Azíznak az őrizetben szívpanaszai voltak.