Valér
4 °C
8 °C

Karzai vetélytársai már nem követelik a választás megismétlését

MTI
2004.10.10. 12:54
Hamid Karzai ideiglenes afgán államfő elnökválasztási vetélytársai elálltak attól a követelésüktől, hogy ismételjék meg a szavazást.

A tizennégy ellenjelölt, aki szombaton, a szavazás napján, szabálytalanságokra hivatkozva visszalépett, és a választás megismétlését követelte, most már csak azt kívánja, hogy hozzanak létre semleges vizsgálóbizottságot a szabálytalanságok kivizsgálására, s annak megállapításait előbb tegyék közzé, mint a választási eredményeket.

Abdul Szatar Szirat, a tizennégy visszalépett ellenjelölt közös szóvivője tett ilyen értelmű bejelentést vasárnap Kabulban, hangoztatva: az ellenjelöltek ragaszkodnak ahhoz, hogy az ő képviselőik is helyet kapjanak a vizsgálóbizottságban.

Karzai szerint a közvetlen elnökválasztás - az első az ország történetében - a voksolás törvényességével kapcsolatos viták ellenére mindenképpen az egész afgán nép győzelmét jelenti, függetlenül attól, ki nyer.

"Az afgán nép kiemelkedett három évtized háborúiból, nyomorából és külföldi beavatkozásaiból" - mondta az afgán ideiglenes elnök vasárnap a brit BBC televíziónak adott nyilatkozatában.