Benedek
-5 °C
5 °C

Halála előtt a brit kormányfőhöz könyörgött a lefejezett brit túsz

MTI
2004.10.10. 15:41
Néhány perccel halála előtt még Tony Blair brit kormányfőhöz könyörgött életének megmentése érdekében Kenneth Bigley Irakban elrabolt brit túsz a kivégzéséről vasárnap az interneten közzétett videofelvétel tanúsága szerint.

A csaknem ötperces felvétel egy olyan internetes honlapon tűnt fel, amely rendszeresen teret ad iszlámista szélsőségesek nézeteinek.

A 62 éves Bigley a felvételen Tony Blair brit kormányfőhöz fordult azzal a felhívással, hogy teljesítsék a túszejtők követelését, az Irakban fogva tartott nők elengedését.

"Itt vagyok újra, Blair úr, nagyon, nagyon közel életem végéhez. Úgy látszik, Ön semmit sem tett, hogy segítsen nekem" - mondta a narancssárga kezeslábasban hat-hét fegyveres, álarcos fogvatartója előtt ülő Bigley. A háttérben a rettegett at-Tauhíd val-Dzsihád csoport zászlaja volt látható.

Lejárt a meghosszabbított határidő

A túsz utalt arra is, hogy elrablóinak türelme már nagyon fogytán van, és nagyon komolyan kell venni őket. "Adja meg nekik, legyen szíves, amit kérnek, az Abu Graib börtönben fogva tartott nők szabadulását. Ha ezt megteszi, a probléma megoldódik" - hangoztatta a brit férfi.

Ezt követően az egyik túszejtő arról szónokolt a kamera előtt, hogy a "brit kormány úgy tett, mintha törődne állampolgáraival, de hazudik". A túszejtők korábban meghosszabbították a kivégzésre szabott határidőt, hogy időt adva az Irakba vezényelt amerikai vezetésű koalíció hatóságainak az Irakban őrzött összes női fogoly szabadon bocsátására. Mindazonáltal "Nagy-Britannia komolytalan" - fűzte hozzá.

A túszejtő ezután kést rántott, társai pedig a földre gyűrték a túszt, akinek levágott fejét hamarosan felmutatták a kamerának és a holttestre helyezték.

A britek szerint nincsenek női foglyaik

Bigley halálhírét pénteken jelentették be. A brit férfit szeptember 16-án rabolta el Bagdadban a jordániai származású Abu Muszab az-Zarkávi vezette terrorista csoport. Az at-Tauhíd val-Dzsihád a Bigleyvel együtt fogságba ejtett két amerikai férfit már korábban kivégezte.

A britek, közlésük szerint, egyetlen nőt sem tartanak fogva Irakban. Az amerikai hatóságok két nőt tartanak őrizetben, mindkettő magas beosztású fegyverszakértőként tevékenykedett a tavaly megbuktatott Szaddám Huszein iraki elnök kormányzatában.