Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Gorbacsov: Az iraki háború nagy hiba volt

MTI
2004.10.12. 06:59
Az iraki háború nagy hiba volt, amelyből az Egyesült Államoknak és más országoknak egyaránt tanulniuk kell - jelentette ki hétfőn egy amerikai televíziós állomásnak Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió első és utolsó elnöke.

A Nobel-békedíjas politikus szerint az Irak elleni hadjárat egyaránt csapásmérést jelent a nemzetközi jogra, az ENSZ-re és az Egyesült Államok kapcsolatrendszerére. Washington mind Amerikában, mind Európában vesztett népszerűségéből - fejtette ki véleményét Gorbacsov.

A volt szovjet államfő épp ezért felhívta a figyelmet arra, hogy a csecsenföldi válság kezelésével is óvatosan kell bánni. Szerinte nem szabad az erőszakhoz nyúlni, hanem lehetőleg politikai eszközökkel kell megoldást találni az Oroszországhoz tartozó köztársaság problémájára. Az önhatalmú lépések nem visznek előre - fejtette ki az NBC-nek Gorbacsov, aki előadókörúton tartózkodik az Egyesült Államokban.

Moszkva két ízben vezetett hadjáratot a többségében muzulmánok lakta Csecsenföld ellen. Először 1994-96-ban, hogy letörje a köztársaság szakadár erőit, majd 1999-ben miután csecsen terroristák moszkvai és dagesztáni lakóházak ellen hajtottak végre robbantásos merényleteket.