Sára, Márió
2 °C
6 °C

Markó, Frunda, Tőkés a legeredményesebb erdélyi politikusok

MTI
2004.10.13. 20:01
A megkérdezett romániai magyarok több mint 80 százaléka szavazna a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre (RMDSZ), míg az alternatív törekvések támogatottsága alacsonyabb a román politikai alakulatok magyarok általi támogatottságánál is, ez derül ki egy közvélemény-kutatásból, amelyről szerdán sajtóértekezlet keretében számoltak be Bukarestben.

Az RMDSZ bukaresti sajtóértekezletén ismertették azt a felmérést, amely A romániai magyar közvélemény röntgenképe címet viseli, s amelyet 2004. szeptember 18. és 28. között végeztek Észak-Erdélyben, a Partiumban, a Bánságban, Közép-Erdélyben és a Székelyföldön. Alanyai magyar anyanyelvű és magukat a magyar etnikumhoz tartozónak valló személyek voltak.

A felmérés tanúsága szerint ugyanis a megkérdezettek 78 százaléka egyetért azzal, hogy az RMDSZ immár négy év óta együttműködik a kormányzó román Szociáldemokrata Párttal (PSD).

Ugyancsak a közvéleménykutatásból derül ki, hogy fokozódott a bizalom az RMDSZ helyi, megyei és országos szervei, a frissen megválasztott helyhatóságok, polgármesterek iránt, ez alól "apró kivétel" az RMDSZ parlamenti képviselete, amelynek megítélése a parlamenti ciklus végére romlott - mondta a szociológus.

Arra a kérdésre, hogy kit tartanak kiemelkedően eredményes romániai magyar politikusnak, Markó Bélát 50,3 százalék nevezte meg, utána Frunda György következik a sorban 43 százalékkal, a harmadik helyen Tőkés László református püspök szerepel 13,8 százalékkal, negyedikként pedig (3,7 százalékkal) Szász Jenőt, az erdélyi Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) elnökét jelölték meg.