Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Az asztalt verte az ellenzék a pakisztáni parlamentben

MTI
2004.10.14. 11:22
A hadsereg első embereként betöltött tisztségét is megőrizheti Pervez Musarraf pakisztáni elnök egy, az iszlámábádi parlament által csütörtökön megszavazott törvény alapján, bár korábban azt ígérte, hogy megválik főparancsnoki posztjától. A törvényt az ellenzék lármás tiltakozása közepette szavazta meg a nemzetgyűlés. Az ellenzék szerint a két tisztség megtartásával Musarraf túl nagy hatalmat összpontosít a kezében és ez az álláshalmozás egyébként is alkotmányellenes. A kormánypárt szerint viszont az ország stabilitásának megőrzése miatt szükséges, hogy a hadsereg főparancsnoka maradjon Musarraf elnök, aki erőszakmentes államcsínnyel ragadta magához a hatalmat 1999-ben.

Az ellenzékkel tavaly kötött alku szerint Musarraf lemond katonai főparancsnoki tisztségéről, ha cserébe az ellenzék támogatja az államfő jogkörét növelő, őt egyebek közt a parlament feloszlatására és a miniszterelnök menesztésére is feljogosító alkotmánymódosításokat.

A parlamenti vitában az ellenzék tagjai az asztalt verték, a házelnök emelvényére tódultak és Musarraf-ellenes jelszavakat skandáltak.