Piroska
-2 °C
5 °C

Osztrák atomellenzők lezárnak egy cseh határátkelőt

MTI
2004.10.15. 20:38
A nukleáris energia osztrák, cseh és német ellenzői is részt vesznek abban a tiltakozó akcióban, amelynek keretében az osztrák Atomellenes Bizottság nevű szervezet aktivistái lezárják a wullowitzi osztrák-cseh határátkelőt, jelentette be pénteken Bécsben a temelíni atomerőmű ellen tiltakozó szervezet. A szervezet elutasította a vádat, hogy a vasfüggöny lebontása után újabb akadályokat emelne a térségben.

A bizottság szerint a tiltakozó akció nem Csehország, hanem a cseh atomlobbi ellen irányul. Emlékeztettek arra, hogy négy évvel ezelőtti hasonló akcióik hozzájárultak ahhoz, hogy Csehország megkötötte Ausztriával a melkeri megállapodást. (Ez a megállapodás egyebek között szabályozza a temelíni atomerőmű esetleges üzemzavaraival kapcsolatos tájékoztatási kötelezettséget, de lehetővé tesz bizonyos fokú osztrák ellenőrzést is cseh területen.)

Josef Pühringer felső-ausztriai tartományi elöljáró pénteki állásfoglalásában kiemelte, hogy ugyan megérti az atomenergia-hasznosítás ellenzőinek a rosszkedvét, de úgy véli, senkinek az érdekeit nem szolgálná egy konfliktus Csehországgal, ahogyan az atomerőmű elleni harcot sem. A tartományi gazdasági kamara elnöke szerint sem oldja meg a temelíni problematikát a határátkelő lezárása, míg a bécsi Atommentes Jövő elnevezésű szervezet támogatásáról biztosította az akciót.