Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Osztrák atomellenzők lezártak egy cseh határátkelőt

MTI
2004.10.16. 14:42
Jobb ma aktívnak, mint holnap radioaktívnak lenni - hirdették tábláikon azok az osztrák atomellenes aktivisták, akik szombaton néhány órára lezárták a wullowitzi osztrák-cseh határátkelőt a temelíni atomerőmű elleni tiltakozás jegyében. Ez volt az első határblokád azóta, hogy Ausztria és Csehország 2000 decemberében megállapodást kötött a temelíni atomerőmű esetleges üzemzavaraival kapcsolatos cseh tájékoztatási kötelezettségről, valamint arról, hogy Ausztria bizonyos ellenőrzési lehetőséget kap cseh területen.

Osztrák környezetvédő és atomellenes szervezetek hosszabb ideje aggodalommal figyelik a cseh atomerőműben történteket, mindenekelőtt a sorozatos üzemzavarokat. A mostani akcióval - amelyen a rendőrség szerint mintegy kétszázan vettek részt - az ellen tiltakoztak, hogy Csehországban engedélyezték az atomerőmű teljes kapacitással történő üzemeltetését.

Ausztriában népszavazás utasította el a nukleáris energia békés célú hasznosítását, Ausztriában nincs atomerőmű. A referendum eredményeként ugyanis nem helyezték üzembe az ország első atomerőművét.