Valér
4 °C
8 °C

Nastase győzelmét jósolják a román államfő-választáson

Duna TV
2004.10.18. 19:32
A Román Országos Választási Iroda vasárnap reggeltől fogadta a jelöltek nevezését az államfői tisztségért folytatandó küzdelemre - adta hírül a Duna TV Híradója. Már annak is tétje volt, hogy ki lép be elsőként az irodába, hiszen jelentkezési sorrendjüknek megfelelően kerülnek fel a jelöltek novemberben a szavazócédulákra.

A listavezető Adrian Nastase, jelenlegi miniszterelnök lesz. A kormánypárt és a Román Humanista Párt közös jelöltje két millió támogató aláírást iktatott a választási irodánál. Riválisa Traian Basescu, a Demokrata-Liberális Pártszövetség jelöltje - aki második lesz a választócédulán - valamivel több mint másfélmillió támogató aláírást gyüjtött össze. Harmadikként Corneliu Vadim Tudor, a Nagy Románia Párt államelnökjelöltje szerepel majd, aki több mint 300 ezer aláírást mondhat magáénak.

A hét végén az RMDSZ államelnökjelöltjének, Markó Béla indulásához már 234 ezer támogató aláírás gyűlt össze, és ezzel már túllépte a jelöléshez szükséges, törvényszabta 200 ezret. Markó Béla államelnök-jelölését október 21-én iktatják majd az országos választási irodában.

A közvélemény kutatások szerint ha most vasárnap lennének a választások, Adrian Nastase a szavazatok 43 százalékát szerezné meg. A második helyen végezne Traian Basescu, őket Corneliu Vadim Tudor majd Markó Béla követné.