Mátyás
-6 °C
1 °C

Keresztényellenes lobbikra panaszkodik a Vatikán

MTI
2004.10.19. 04:02
"Nagyhatalmú kulturális, gazdasági és politikai lobbik" gyakran próbálják elhallgattatni a pápát és a katolikus egyházat az öreg kontinens gazdag országaiban Renato Martino bíboros, az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsának elnökének megítélése szerint.

A kúriai bíboros hétfőn a Vatikánban egy pápai diplomáciai antológia megjelenése kapcsán beszélt erről. Martino azt hangoztatta - utalva részben az Európai Parlament legutóbbi bizottsági szavazásaira is -, hogy II. János Pál pápa és a katolikus egyház véleményét kevesen hallhatják csak meg, a gazdag és jóléti országokban erős, s minden keresztény iránt "előítélettel" viseltető "lobbik" miatt.

A pápai tanács elnöke szerint "pénzes és arrogáns új szent inkvizíciók" intéznek támadást az egyház állásfoglalásai ellen, főleg Európában. Martino szerint e közelebbről nem megnevezett lobbik "összekeverik a nemek szerepét" és "gúnyt űznek a férfi és nő közti házasságból". - A katolikus egyház hangját elnyomja az a lárma, amelyet a minden keresztényivel szemben előítéletes kulturális, gazdasági és politikai lobbik csapnak - mondta.

- Bármilyen eszköz megengedett, ha a cél a keresztények elhallgattatása - mondta, hozzátéve, hogy az egyházat gyakran "megfélemlítik és kulturális diszkriminációval sújtják".

A kúriai bíboros elsősorban az abortusz, a homoszexuális házasságokés az emberi életet veszélyeztető "kísérletezgetések" kapcsán fogalmazta meg véleményét, éppen azokban a kérdésekben, amelyekben a hívő katolikus, a pápa személyes barátjának számító Rocco Buttiglione olasz biztosjelölt példa nélkül álló kudarcot szenvedett nézetei miatt az európai bizottsági meghallgatásokon.