Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Nagyarányú részvételt jósolnak az iraki választásokon

MTI
2004.10.23. 08:36
Kapcsolódó cikkek (1)
Az irakiak több mint 85 százaléka részt kíván venni a jövő januárra tervezett általános választásokon egy, pénteken Washingtonban ismertetett közvélemény-kutatás eredménye szerint. A nagyarányú lelkesedés dacára a megkérdezettek mindössze 58,7 százaléka gondolta úgy, hogy a választásokat meg is rendezik január végéig - derült ki a Nemzetközi Republikánus Intézet által szeptember 24. és október 1. között Irakban végzett felmérésből.

A megkérdezett irakiak alig fele (45,3 százaléka) vélte úgy, hogy országában rossz irányban haladnak a dolgok, 41,9 százalékuk viszont ezzel éppen ellentétes álláspontra helyezkedett. A leginkább kifogásolt dolgok közül a válaszadók többsége (62,6 százaléka) a rossz közbiztonsági helyzetet emelte ki, 16,7 százalékuk pedig elsősorban a külföldi megszálló csapatok jelenlétét helytelenítette.

A hivatalban lévő iraki átmeneti kormányról a megkérdezetteknek mindössze a 36,9 százaléka tartotta úgy, hogy az egyszerű választópolgárok érdekeit képviseli. A kabinet tevékenységét a válaszadók 43 százaléka vélte hatékonynak, ami 19 százalékpontos visszaesés az augusztusban végzett hasonló felmérés eredményéhez képest.