Bernadett
-2 °C
4 °C

Iraki lázadók agyonlőtték az új iraki hadsereg újoncait

MTI
2004.10.24. 13:42
Iraki lázadók csapdába csalták és agyonlőtték az új iraki hadsereg 43 újoncát és 5, a katonákat szállító sofőrt Bagdadtól északkeletre, közölték vasárnap iraki katonai és rendőrségi források. Harminchat holttestet szombaton, tizenkettőt pedig vasárnap reggel találtak meg az iráni határ körzetében lévő Mandali közelében egy országút mellett. Az újoncok többsége a főleg síiták által lakott Bászra, Násziríja és al-Amara városokból származott, állomáshelyük pedig a Bagdadtól mintegy 90 kilométerre északkeletre lévő Kirkusban volt. Húsznapos kiképzés után szabadságra utaztak volna haza. A fegyvertelen és civil ruhát viselő katonákat öt minibusz szállította.

Úgy tűnik, hogy egy jól szervezett, pontos értesülésekkel rendelkező, nagy létszámú csoport ejtette csapdába a katonákat, mondta egy, neve elhallgatását kérő magas rangú biztonsági tiszt. A támadók arra kényszerítették a katonákat, hogy feküdjenek a földre, majd hidegvérrel agyonlőtték őket. A holttesteket a Baakúba várostól mintegy 120 kilométerre keletre fekvő Mandaliba szállították.

A Bagdadtól hatvan kilométerre északkeletre fekvő Baakúba Dijála kormányzóság székhelye, a kormányzóság területén igen gyakoriak az iraki biztonsági és rendőrségi erők elleni támadások.