Emőke
-4 °C
9 °C

Riadó a dél-koreai határon

MTI
2004.10.26. 06:46
A legmagasabb fokú készültséget rendelték el a két Koreát elválasztó határt védő dél-koreai katonai alakulatoknál kedden, mivel felfedezték, hogy egy helyen átvágták a határon állított szögesdrót akadályt.

A dél-koreai védelmi minisztérium közleménye szerint a koreai háború befejezése után kialakított demilitarizált övezet Szöultól mintegy 60 kilométerre északra fekvő szakaszán fedezték fel a határzár megsértését. A dél-koreai hadsereg és a hatóságok azonnal hozzákezdtek annak kiderítéséhez, hogy vajon behatoltak-e, vagy sem észak-koreai ügynökök Dél-Koreába.

A riasztás azzal egy időben történt, hogy Szöulba érkezett Colin Powell amerikai külügyminiszter. A dél-koreai fővárosban megerősítették az amerikai nagykövetség őrizetét és fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe mindazoknál a kormányzati épületeknél, ahol csak megfordul az amerikai külügyminiszter.

Powell elsősorban arról tárgyal Szöulban, hogy miként lehetne atomfegyvermentes övezetté tenni Észak-Koreát. A tárgyalásokon fontos kérdés lesz a Dél-Koreában állomásozó amerikai csapatok létszámának tervezett csökkentése is. Washington korábban bejelentette, hogy 2008-ig 12500 amerikai katonát vonnak ki Dél-Koreából, ahol jelenleg 37 ezer katonát állomásoztat az Egyesült Államok.