Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Több amerikai államban nem indulhat Nader a választáson

MTI
2004.10.27. 00:37
Elutasította az amerikai legfelsőbb bíróság, hogy a jelöltek közé kerüljön Ohio államban Ralph Nader, aki függetlenként próbálja meghódítani a Fehér Házat.

A kedden született döntést egyhangúan, ellenvélemény nélkül hozta meg a legfelsőbb bírói testület, amely egy hónapon belül már a harmadik Nader számára kedvezőtlen döntést hozta. Korábban azt utasította el, hogy Nader a választható jelöltek listájára kerüljön Oregon és Pennsylvania államban.

Ohio egyike annak a tíz amerikai államnak, ahol még teljesen bizonytalan, hogy a jelenlegi elnök, George Bush, vagy demokrata párti kihívója, John Kerry számíthat-e győzelemre.

A jelenleg 70 éves Nader a negyedik alkalommal indul független jelöltként az amerikai elnöki poszt elnyeréséért. Korábban nem sok vizet zavart, 2000-ben azonban országosan a szavazatok 2,7 százalékát szerezte meg és őt okolják azért, hogy Al Gore demokrata párti elnökjelölt vesztett George Bush-sal szemben. Floridában Nader ugyanis a szavazatok 1,6 százalékát kapta, 97 488 voksot, miközben George Bush mindössze 537 szavazattal előzte meg demokrata párti ellenfelét és nyerte el ezzel a Fehér Házat is.

A mostani szoros elnökválasztási küzdelemben a "Nader-tényező" ismét elősegítheti George Bush győzelmét, mivel jó néhány államban, egyebek között megint Floridában foszthatja meg a demokrata párti jelöltet a szavazattöbbségtől. A közvélemény-kutatási adatok rendre azt mutatják, hogy Nader a szavazatok 1-2 százalékára számíthat.