Klaudia
-4 °C
2 °C

Bővültek a német melegek jogai

MTI
2004.10.29. 16:40
A német parlament alsóháza (Bundestag) pénteken bővítette a homoszexuálisok jogait, egyebek között lehetővé téve számukra az élettárs gyerekének örökbefogadását.

Különösen emiatt ellenezte hevesen a liberalizálást a két ellenzéki kereszténypárt (CDU, CSU). A kereszténydemokrata kormányzású Hessen tartomány igazságügyi minisztere, Christian Wagner "ideológiai aberrációnak és értéktévesztésnek" nevezte a jogszabályt, amely szerinte az 1949-es alkotmány szellemének is ellentmond. Németországban házasságot nem köthetnek, de bejegyzett élettársi viszonyban, párkapcsolatban élhetnek együtt azonos neműek. A pénteki döntés értelmében valamelyik élettárs örökbe fogadhat gyereket, ha ezt a gyereket a társa hozta a közös háztartásba, s a párkapcsolat mindkét szereplője egyetért az örökbefogadással. Ugyancsak javult a homoszexuális párok helyzete eltartás- és vagyonjogi ügyekben.

Volker Beck, a kormányzó környezetvédők bevallottan homoszexuális képviselője úgy érvelt, hogy a több jog biztosításával eleget tettek az egyenlő jogok alkotmányos követelményének. "Nem omlott össze a nyugati civilizáció. Egyszerűen arról van szó, hogy homoszexuális férfiak és nők mostantól fogva több jogot élveznek a társadalomban" - mondta. A jogszabályt még az ellenzéki többségű felsőháznak (Bundesrat) is jóvá kell hagynia.