Donát
-4 °C
2 °C

Tizenkét elnökjelölt Romániában

MTI/AP
2004.10.30. 18:07
Adrian Nastase jelenlegi kormányfő, aki a a Román Szociáldemokrata Párt (PSDR) és a Román Humanista Párt (PUR) választási szövetség jelöltje, valamint Traian Basescu, a román főváros polgármestere, akit a centrista Igazságosság és Igazság Szövetség indít az elnökválasztáson a két legnagyobb esélyese a román elnökválasztásnak. A november 28-i megméretettésen tizenkét politikus indul, ezt a román központi választási hivatal jelentette be szombaton, Bukarestben.

Az elnökjelöltek között ott van a nacionalista Corneliu Vadim Tudor, aki négy éve Ion Iliescu jelenlegi elnök mögött bejutott az elnökválasztás második fordulójába. Jelölt mások mellett még a Romániai Magyar Demokrata Szövetség színeiben induló Markó Béla, valamint Petre Roman egykori kormányfő.

Ha a tizenkét jelölt egyike sem szerzi meg a szavazatok több mint felét a november végi első fordulóban, akkor két héttel később második fordulót tartanak, amelyben a két legtöbb szavazatot kapott jelölt mérkőzik meg egymással.

A harmadik elnöki mandátumáról leköszönő Ion Iliescu államfő, aki a román alkotmány értelmében nem indulhat az elnökválasztáson, a Szociáldemokrata Párt elnöke lesz.