Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Tizenketten szállnak versenybe a román államfői székért

MTI
2004.11.01. 09:05
Tizenkét politikus indul versenybe a november 28-i romániai elnökválasztáson - jelentette a hét végén a román Országos Választási Iroda (BEC).

A küzdelem két legnagyobb esélyese Adrian Nastase jelenlegi kormányfő, aki a kormányzó Szociáldemokrata és a Román Humanista Párt (PSD+PUR Országos Szövetség) jelöltje, valamint Traian Basescu, Bukarest főpolgármestere, aki a liberális-demokrata D. A. Szövetség színeiben indul.

Az elnökjelöltek között található a Nagy-Románia Párt (PRM) részéről Corneliu Vadim Tudor, aki négy éve Ion Iliescu jelenlegi elnök mögött bejutott az elnökválasztás második fordulójába. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltje Markó Béla, az államfői székért száll ringbe Petre Roman volt kormányfő is.

Ha a tizenkét jelölt egyike sem szerzi meg a szavazatok több mint felét a november végi első fordulóban, akkor két héttel később második fordulót tartanak, amelyben a két legtöbb szavazatot kapott jelölt mérkőzik meg egymással. A harmadik elnöki mandátumáról leköszönő Ion Iliescu államfő, aki az alkotmány értelmében nem indulhat az elnökválasztáson, várhatóan a Szociáldemokrata Párt elnöke lesz.