Piroska
-1 °C
5 °C

Az uruguayi elnökválasztás győztesének nyilvánította magát Vazquez

MTI
2004.11.01. 09:11
Az uruguayi elnökválasztás győztesének nyilvánította magát vasárnap este Montevideóban Tabaré Vazquez, a baloldal közös jelöltje.

Hivatalos eredményt még nem hirdettek ugyan, de három közvélemény-kutató intézet a szavazóhelyiségekből kilépők megkérdezése (exit poll) alapján egyöntetűen őt hozta ki a voksolás nyertesének. Az előrejelzések szerint a Széles Front és a Haladó Találkozások nevű pártok alkotta baloldali szövetség jelöltje a voksok 50,9-53 százalékát nyerhette el. Két riválisa közül Jorge Larranaga a Nemzeti Párt részéről a szavazók 29-34 százalékának élvezheti a bizalmát, míg Guillermo Stirling, a Colorado Párt jelöltje a szavazatok 8-13 százalékára tehetett szert. Mivel Vazquez abszolút győzelmet ért el, nincs szükség második fordulóra. A választási részvétel 91 százalékos volt.

A 64 éves politikus egy montevideói szálloda erkélyéről köszöntötte híveit. Győzelme történelmi értékű, hiszen a dél-amerikai országnak még nem volt baloldali államfője. Eközben a főváros utcát máris ellepték a rá szavazó polgárok, akik boldog ünneplésbe kezdtek.

Vazquez eredeti hivatását tekintve orvos, a rákbetegségek specialistája, Montevideo egykori polgármestere. Kampányában állásteremtést ígért, és az üzletemberek támogatását kérte a két éve tartó gazdasági válságból való kilábaláshoz. Elemzők szerint sok támogatót szerzett a baloldali politikusnak a Washington által szorgalmazott szabadkereskedelmi politika elutasítása, mert az elszegényedő uruguayiak tömegei vélik úgy, hogy ezen gazdaságpolitika okozta bajaikat.