Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Terrorveszély Skandináviában és a Baltikumban

MTI
2004.11.01. 11:41
Terrorveszélyre figyelmeztette a Skandináviában és a Balti-tenger mentén lévő országokban tartózkodó, illetve az oda készülő amerikai állampolgárokat a washingtoni kormányzat.

Az Egyesült Államok finnországi és lettországi nagykövetsége vasárnap adott ki erről jegyzéket. A dokumentum nyomatékosan felhívja az amerikaiakat arra, hogy különösen a bevásárlóközpontokban és a közlekedési eszközökön legyen különösen óvatosak. Az amerikai külügyminisztérium egyben arra kérte honfitársait, hogy figyeljenek oda környezetükre is. A tárca arra szólította fel az érintetteket, hogy azonnal jelentsék a legközelebbi rendőrőrsön, ha gyanús dolgot vagy személyt észlelnek.

Pénteken a lett rendőrség megerősítette a rigai középületek és külképviseletek védelmét. Azért helyezték magas szintű készültségbe a lett biztonsági szolgálatokat, mert Riga hírszerzési értesüléseket kapott három szövetséges országtól a balti állam elleni terrorista támadás lehetőségéről - közölték szombaton lett illetékesek Rigában.

Norvégia, Észtország és az Egyesült Államok biztonsági szolgálatai arra figyelmeztették a hét elején a lett kormányt, hogy iszlám szélsőséges csoportok támadást tervezhetnek az ország ellen - közölte Krists Leiskalns belügyi szóvivő részletek ismertetése nélkül.