Valér
2 °C
8 °C

Áthelyezné az egység napját a német kormány

MTI
2004.11.03. 19:20
A német kormány nem akarja, hogy munkaszüneti nap legyen Október 3., a német egység napja, ehelyett a nemzeti ünnepet október valamelyik vasárnapján tartanák meg - jelentette szerdán a Deutschlandfunk rádióállomás.

A német kormány azt szeretné, ha kevesebb lenne az ünnepnapok, s több a munkanapok száma, mert ettől is a gazdasági konjunktúra valamelyes fellendülését várja. Az elképzelés Hans Eichel pénzügyminiszter nevéhez fűződik, aki 1994-ben, Hessen tartomány kormányfőjeként már előállt az ötlettel. Azt javasolta, hogy a német egység napját október első vasárnapján ünnepeljék meg.

Németországban a törvényes ünnepnapok nem mindegyikét tartják meg országosan. Az Október 3., a német egység (1990-es) kikiáltásának napja az országos ünnepnapok közé tartozik, s az NDK és az NSZK között létrejött egyesülési szerződés is rögzíti. Az elképzelés az ellenzéki konzervatív pártok soraiban bírálatot váltott ki, Günter Nooke kereszténydemokrata képviselő, korábban keletnémet polgárjogi aktivista "hazaárulónak" nevezte Eichelt és Gerhard Schröder kancellárt. Dieter Althaus, Türingia szintén kereszténydemokrata miniszterelnöke úgy vélte, hogy "a világ egyetlen országa sem adna fel egy ilyen ünnepet".