Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Maffiózó Szicília kormányzója?

Népszabadság
2004.11.04. 06:42
A maffiával való állítólagos együttműködése miatt bíróság elé állítják Szicília tartomány hivatalban lévő elnökét - adta hírül a Népszabadság. Salvatore Cuffaro, aki a Silvio Berlusoni vezette kormánykoalícióban részt vevő kereszténydemokrata párt tagja, tizenkét feltételezett társával együtt február elsejétől felel majd a törvényszéknek azért, mert hivatali információt szivárogtatott ki a Cosa Nostrának.

A hatóságok maffiaellenes akcióit előrejelző kémhálózatot egy Michele Aiello nevű bagheriai "üzletember" építette ki. Az alvilág beépített "téglái" között volt csendőr, rendőr, önkormányzati alkalmazott, orvos és helyi politikus. A szálakat mozgató Aiellót tavaly novemberben vették őrizetbe. A Cosa Nostra "elhárításának" vezetőjét a szicíliai maffiát uraló corleonei klán négy évtizede bujkáló vezére, Bernardo Provenzano bizalmasaként tartják számon.

A 46 éves Cuffaro neve az ügyészségi jegyzőkönyvek szerint többször is felmerül lehallgatott maffiatagok titkos beszélgetéseiben. A kormányzó tagadja a vádakat, Cuffarót 2001-ben választották meg hivatalába, ugyanabban az évben, amikor a Berlusconi vezette koalíció az általános választásokon besöpörte Szicília mind a 61 képviselői és szenátori mandátumát.